Menu
Blog

Het ondernemerschap en wat komt erbij kijken

ondernemenZelf ben ik nu 2 jaar zelfstandig onderneemster en ik heb het soms niet makkelijk gehad. Het is sowieso niet dat ik er simpel over dacht, want ik wist wel dat het met ups en downs kon gaan. Dan heb je ook nog de vervelende situatie met Corona tussendoor, wat het ook niet makkelijker maakte.

Ik zelf ben dus mijn ondernemersreis 2 jaar geleden begonnen. Een jaar lang heb ik ook nog 3 dagen in loondienst gewerkt. Ik deed dus veel in de avonduren en op mijn vrije dagen. Daarnaast was ik net weer moeder geworden en had ik al 2 kinderen die ook aandacht nodig hadden. Daar heb ik wel even mee geworsteld. Maar mijn enthousiasme en mijn drive hebben steeds van dit gevoel gewonnen and I am still going strong.

In deze blog wil ik zeker niet een nadruk leggen op hoe zwaar het allemaal wel niet is, in deze blog wil ik de nadruk leggen wat er allemaal erbij komt kijken en hoe je het beste kan beginnen.Ik denk eigenlijk dat dit voor mij persoonlijk het beste heeft gewerkt, als je wil beginnen of je denkt erover na om ondernemer te worden. Mijn tip, praat er niet met heel erg veel personen over. Kies echt de personen uit die jou kennen en goed begrijpen. Als je het gesprek met veel personen zal gaan voeren krijg je ook heel erg veel meningen. Deze kunnen positief zijn maar ook negatief omdat mensen zelf een angst erin zien. Natuurlijk volkomen te begrijpen want zoiets kan een risico zijn maar hey wat is het leven zonder af en toe in het diepe te springen.

Dus tip 1: Kies de juiste personen om hierover te sparren
Mocht je de keuze hebben gemaakt om aan de slag te gaan als ondernemer, superleuk en spannend, dan begint nu het echt werk.
Ik zou zeggen koop een leuk en pakkend notitieboek en een mooie schrijfpen en ga aan de slag met jouw ideeën. Zet de volgende punten goed op een rij:

° In welke richting ga jij het ondernemerschap in

° Wat is je ‘WHY’ (hier kom ik zo op terug)

° Doelgroep

° Naam van je onderneming

° Je kan al nadenken over je logo

In het rijtje zie je de regel ‘wat is je WHY’, het is belangrijk om dit goed in kaart te brengen. De methode ‘WHY’ komt van Simon Sinek. Check deze video https://bit.ly/3sJ3h9q

Dan valt alles redelijk op zijn plek en dan ben je al een heel stuk op weg.

Dus tip 2: Schrijf deze punten goed uit
Als je dit goed op een rij gezet hebt dan ga je de grote stap zetten en een afspraak maken bij de Kamer van Koophandel. Yes hoe spannend is dat. Zelf had ik mijn kinderen en zus meegenomen. Waarom mijn kinderen hoor ik je denken. Om ze te laten zien dat alles mogelijk is. Ik was toen hoogzwanger (lees Hoog als in 5 dagen later moest ik bevallen).
Daarom zeg ik niks is onmogelijk en ja voor het tijdsmoment is iets te zeggen. Zo is er vaak niet het juiste moment ervoor. En ik dacht echt wel, juist dit is het goede moment.

Dus tip 3: Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
Bij dit stukje kan ik heel erg kort zijn, bouw een klein virtueel feestje. Vier dit en geniet ervan want de rit is net begonnen.

Dus tip 4: Bouw een virtueel feestje
Veel werk heb je van tevoren al opgeschreven en daar ga je nu verder mee aan de slag. Ik kan natuurlijk niet in je portemonnee kijken dus voor deze stap heb je twee opties. Je kan gelijk investeren door iemand in te huren die jou helpt met je branding. Dus je logo, huiskleur en je website. Of je gaat voor nu even zelf aan de slag. Via het programma Canva kan je al heel erg ver komen en het is ook niet extreem moeilijk. Voor je website heb je meerdere hostings, daar moet je even rustig en goed naar kijken. Met WordPress kan je natuurlijk heel erg veel kanten op. In het begin heb ik zelf een simpele website gemaakt maar nu was het toch wel tijd voor een upgrade en heb ik het uitbesteedt.

Dus tip 5: Aan de slag met je branding
Nu ben ik wel bij het laatste stukje gekomen van de tips. Nu ga je aan de slag met het opbouwen van een netwerk. Op facebook heb je heel erg veel groepen waar je je kan aansluiten. Vertel overal en aan iedereen wie je bent en wat je doet. Mond tot mondreclame is altijd nog de beste reclame.

Dus tip 6: Ga netwerken en laat je zien

Heel veel succes!

No Comments

    Leave a Reply